EHBO

Ik kwam al op vrij jonge leeftijd in aanraking met EHBO. Mijn vader zat namelijk bij de bedrijfs-EHBO van het toenmalige PTT Telecommunicatie (het tegenwoordige KPN), en ik kan me herinneren dat ik als kind wel eens een EHBO-oefening met LOTUS-slachtoffers in een groot gebouw heb meegemaakt. Een beeld wat me altijd is bij gebleven is het beeld van een LOTUS-slachtoffer met een flinke bloedende oogwond. Ik vond het toen als kind al allemaal erg interessant en eigenlijk helemaal niet eng. Op de basisschool (Broederschool Molenberg) heb ik later de cursussen Jeugd EHBO A en B met succes gevolgd. In 1991 heb ik na het volgen van een EHBO cursus het EHBO-diploma behaald en ben ik meteen lid geworden van EHBO Vereniging Heerlen. Vanaf 1995 draaide ik als evenementenhulpverlener regelmatig EHBO diensten bij evenementen in de regio Zuid-Limburg. Vanaf 2001 werd ik als aspirant-bestuurslid verantwoordelijk voor het materiaalbeheer en ben ik begonnen met het maken van een website voor de vereniging, die op 19 oktober 2001 “live” ging. Tijdens de algemene ledenvergadering in 2002 werd ik officieel gekozen als bestuurslid met als hoofdtaken het materiaalbeheer en het onderhoud van de website. Na bijna 20 jaar bestuurslid te zijn geweest en 30 jaar lid, heb ik mijn bestuurstaken per 1 september 2021 neer gelegd en mijn lidmaatschap beëindigd per 31 december 2021. Ik ben inmiddels namelijk lid geworden van de EHBO vereniging in de wijk waar we nu wonen, namelijk EHBO vereniging Nieuw Lotbroek.

Daarnaast ben ik van 1994 tot 2018 vrijwilliger en evenementenhulpverlener bij Het Nederlandse Rode Kruis afdeling Heerlen e.o. geweest. Van 2002-2018 was ik als staflid verantwoordelijk voor de coördinatie van de verbindingen binnen de afdeling. Ook gaf ik als docent basiscursus verbindingen les aan vrijwilligers waarmee ik hen de vaardigheden aanleerde voor de omgang met de communicatieapparatuur van Het Nederlandse Rode Kruis. Daarnaast was ik van 2014-2018 ook Teamleider Bevolkingszorg.

Ook ben ik als Burgerhulpverlener aangesloten bij HartslagNu. HartslagNu is een landelijk oproepsysteem waar mensen geregistreerd staan die kunnen en willen reanimeren wanneer dit nodig is. Bij een (mogelijke) hartstilstand worden burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer via een sms of app opgeroepen om hulp te verlenen totdat de professionele hulpverleners er zijn.

Wil je meer weten over EHBO en/of heb je ook interesse in het volgen van een EHBO cursus? Kijk dan eens op www.ehbo.nl.