Geocaching

Eén van mijn hobby’s is Geocaching. Dit is een spel (buitenactiviteit) waar digitale technologie en avontuur in de echte wereld samen komen. Het is een moderne vorm van “schatzoeken” op basis van GPS coördinaten. Wereldwijd zijn er meer dan 3 miljoen van die “schatten” genaamd geocaches verstopt in meer dan 190 landen. Om op zoek te gaan naar een geocache heb je een GPS ontvanger of een smartphone met GPS ontvangst nodig en daarnaast een (gratis) account op de website www.geocaching.com. Het is een leuke manier om op een avontuurlijke wijze interessante plekken te ontdekken, zelfs in je eigen omgeving! Geocachen is “wandelen met een doel” waarbij je geniet van de omgeving. Geocaching brengt je op plaatsen waar je normaal nooit zou komen.

Op 7 april 2010 heb ik mijn eerste geocache gevonden samen met een toenmalige collega die al langer aan geocaching deed. En op 23 juli 2018 vond ik mijn 1000e geocache op Texel. Ik ben niet meer zo fanatiek als in het begin, maar dat is ook het leuke van deze hobby: je bepaalt zelf waar en wanneer je deze hobby uitoefent en iedereen kan het op zijn eigen tempo doen.

Hoe werkt geocaching in het kort?
  1. Een geocacher verstopt een geocache op een leuke plek met daarin minimaal een papieren logboek (en indien mogelijk nog wat leuke ruilitems).
  2. Deze geocacher publiceert de coördinaten en overige gegevens van de geocache op www.geocaching.com.
  3. Een andere geocacher die een cache wil gaan zoeken (jij misschien?) logt in op www.geocaching.com (thuis via de computer of mobiel via de smartphone) en kan zien welke caches er in de buurt of elke andere plek op de wereld liggen.
  4. Met behulp van de GPS coördinaten ga je met je GPS ontvanger of smartphone naar de plek waar de cache zou moeten liggen en in de buurt aan gekomen begin je te zoeken. Dit lijkt makkelijk, maar dat is het niet altijd, want geocaches kunnen op veel verschillende en inventieve manieren verstopt zijn.
  5. Als je de geocache hebt gevonden maak je deze open, tekent het papieren logboek met je nickname en datum, en pak je evt. iets uit de cache wat je leuk vind. Als je dit doet, is het wel de bedoeling dat je daarvoor in de plaats iets terug stopt (van gelijke of hogere waarde).
  6. Vervolgens verstop je de geocache weer op precies dezelfde plaats en op precies dezelfde wijze. Je mag een gevonden geocache dus niet op een andere plaats verstoppen!
  7. Tenslotte log je je vondst ook online op www.geocaching.com. Dit kan ter plekke via je smartphone, maar dit mag ook later na thuiskomst op je computer. Op deze manier kunnen alle geocachers (dus ook de eigenaar van de cache) zien dat je deze cache hebt gevonden.

Voor meer informatie klik op de video of ga naar www.geocaching.com.

Om mijn persoonlijke geocaching profiel te zien ga naar https://www.geocaching.com/p/default.aspx?u=Frenk-Online.